radiologieplzen.eu

informační portál Kliniky zobrazovacích metod

Chcete-li položit nový dotaz, klikněte zde.

Upozornění: poradna má pouze informativní charakter a v žádném případě nenahrazuje odborné vyšetření u lékaře ve zdravotnickém zařízení nebo ordinaci. Dotazy neprochází korekturou.

vyhledat výraz

stránka: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
/00000000T/ 2 Dny pře vyšetřením CT enterografie tenkého střeva jsem dostala rýmu, jsem unavenější, ale teplotu nemám.Den před se mám také vyprázdnit roztokem jako před kolonoskopií. Může toto vyšetření proběhnout vzhledem k rýmě nebo mám termín přeobjednat? Děkuji
17. 02. 2019
Dobrý den,
nachlazení vyšetření nevadí, ale samozřejmě záleží na vás jak se cítíte a zda jste schopná vyšetření podstoupit.

S pozdravem

Tomáš Vendiš.

/00000000U/ Dobrý den, léčím se s hyperfuncni štítné žlázy. Je na vaší klinice možnost léčby radiojódem? Nebo kde se tato ĺéčba provadí? Je možná léčba ambulantně. Velmi dėkuji za odpovėď, hezký den. M. K
12. 02. 2019
Dobrý den,
léčba radiojodem se v Plzni neprovádí, nejbližší pracoviště je ve FN Motol.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000000V/Dobrý den, za 14 dní jsem k vám objednaná na magnetickou rezonanci kvůli endometrióze delohy. Bylo mi doporučeno otěhotnění,momentálně jsem v období ovulace,tzn.pokud by bylo oplodnění úspěšné,tak bych podstoupila MR na úplném počátku těhotenství. Jsou nějaká rizika? Děkuji za odpověď.
9. 02. 2019
Dobrý den,
v tomto případě nevím o žádných známých rizicích, na druhou stranu je otázkou význam vyšetření v případě plánování těhotenství. Předpokládám, že pokud bylo těhotenství doporučeno, tak nemáte závažné akutní potíže, ale to vše je na Vašem lékaři. Z mého pohledu by bylo logické počkat až na další ovulaci po provedení MR.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000000W/ Dobrý den.Mám jít na MR mozku a mám v puse dva zubní implantáty z titanu.Můžu absolvovat vyšetření i s tímto kovem v puse.Děkuji za odpověď.
6. 02. 2019
Dobrý den,
zubní implantáty nejsou překážkou provedení MR vyšetření.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000000X/ Přeji krásný den, žiji trvale v zahraničí, dostal jsem doporučení na MR,ale termín je až v dubnu. Je možné absolvovat vyšetření u Vás za úhradu? Jedná se o MR pravého předloktí.
5. 02. 2019
Dobrý den,
možné to je a tuto agendu má na starosti Oddělení pro styk s veřejností FN Plzeň.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000000Y/Dobrý den, děkuji za zodpovězení mé otázky, jen prosím o vysvětlení Vaší odpovědi k mému dotazu na vyšetření CT: Jsem laik a proto tomu nerozumím. Co prosím znamená, jak jste napsal, že mojí diagnózou může být - "častý průběh ureterů, které nemusí být přímý"? Přiznám se, že tomu nerozumím. Děkuji mnohokrát za vysvětlení. Děkuji mnohokrát Malá
13. 01. 2019
Dobrý den,

uretery se v těle různě vinou, jejich průběh břichem není zcela rovný.

S pozdravem

Tomáš Vendiš.

/00000000Z/Půjdu do bývalé VN ve FN na vyšetření CT enterografie tenkého střeva. Odesílající lékař mě řekl, že musím mít před vyšetřením prázdnění jako před kolonoskopií/ 3l Vistaprep den předem/. Na informovaném souhlasu se ale mluví jen o lačnění 6 hod.před výkonem, na vašich stránkách také. Chci se ujistit, jakou přípravu mám doma udělat, aby mě pak neposlali domů, že vyšetření nelze provést. Děkuji
17. 01. 2019
Dobrý den,

pokud se jedná o vyšetření CT enterografii (vyšetření tenkého střeva výpočetní tomografií), pak postup pro vyprázdnění tlustého střeva, sdělený vaším ošetřujícím lékařem je zbytečný.

S pozdravem

Tomáš Vendiš.

/0000000A/ Dobrý den, byla jsem na vyšetření CT s kontrastní látkou. Bohužel jsem byla v kontaktu se synem (4) už asi hodinu po vyšetření a to i včetně objímání, nošení. Jak moc je to nebezpečné pro syna? Syn sám má jít na magnetickou rezonanci. Jsem nyní zděšená, že jsem ho ohrozila. A co nyní dělat s jeho vyšetřením?
18. 01. 2019
Dobrý den,
při kontaktu se synem po CT vyšetření nemůže stran radiace nebo kontrastní látky k ničemu dojít.

S pozdravem

Tomáš Vendiš.

/0000000B/ Dobrý den. Mám mít vyšetření MR páteře a mám k vám dotaz. Jelikož mám problém s krční páteří a nelze si lehnout v rovině, začne se mě točit hlava, musím hlavu mít podloženou. Je možné s tímto problémem provést vyšetření MR ? Děkuji za odpověd
16. 01. 2019
Dobrý den, toto je možná lepší osobně nebo telefonicky se domluvit přímo s daným pracovištěm. Záleží na tom, co se vlastně přesně vyšetřuje a jak moc je možné hlavu podložit. Omezeně to není problém, při větším podložení by byl však problém.

/0000000C/ Dobrý den, byla jsem na vyšetření CT s kontrastní látkou. Mám ve zprávě napsáno – „Oboustranně patrný kolénkový ohyb v prox. třetině. Distální části ureterů bez kontrastní náplně.“ Proč neměl močovod kontrastní náplň? Bohužel jsem před vyšetřením šla na wc, může nenaplněný měchýř vyšetření CT zcela zkreslit? Mohlo by se například neobjevit v důsledku nenaplnění měchýře např. zvětšení ledvinové pánvičky? S tímto podezřením jsem na Ct byla odeslána. Děkuji.
5. 01. 2019
Dobrý den,
nález pravděpodobně odpovídá celkem častému průběhu ureterů, které nemusí být přímý. Pokud však nezpůsobuje rozšíření v oblasti ledvin, tak to bývá zcela bez klinických příznaků. Náplň močového měchýře na to nemá vliv.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000000D/ Dobrý den, mám u vás podstoupit kontrolní MR mozku. První rezonanci jsme měla ve vchodu C a nyní půjdu na MR do pavilonu onkologie. Chci se zeptat, zda jsou oba dva přístroje srovnatelné -tj., zda bude stejná kvalita snímků a zda půjdou dobře porovnat. Dále se chci zeptat, jestli je možné mít během MR kontaktní čočky. Děkuji za odpověď
11. 01. 2019
Dobrý den,
oba přístroje jsou identické a kontaktní čočky mít můžete.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000000E/ Dobrý den, po vleklých zažívacích potížích jsem byla odeslána na ct vyšetření slinivky. Jde spíše o preventivní vyšetření. Jenže všechny obtíže zmizely a já teď nevím. Může mi CT vyšetření a následné záření rakovinu slinivky vyvolat? Nebo záření není tak velké,aby mohlo dojít k nějakým buněčným změnám? Je mi 32 let je nutné toto vyšetření podstoupit? Děkuji a přeji hezký den
11. 01. 2019 od Michaela B.
Dobrý den,
dovolím reagovat jen na poslední otázku, protože ty předchozí jsou velmi složité a neexistuje na ně jasná odpověď. Důležité ale je, že podstoupit vyšetření je Vaše svobodná volba a význam vyšetření by Vám měl vysvětlit indikující lékař. Osobně bych v tomto věku a bez klinických obtíží na vyšetření nešel, ale je to jen můj zcela osobní postoj.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000000F/ Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz: Jsem objednaná na CT ledvin (AML levé ledviny), i když bydlím na Lochotíně, lékař mě posílá na Bory, nevím z jakého důvodu. Snad se mohu informovat i u Vás. Nejsou mi příliš jasné pokyny k přípravě na vyšetření. Je zde psáno: "K vyšetření se dostavte nalačno (min. 4 hod. před vyšetřením pouze malé množství tekutiny, ne kávu a alkohol)." Jsem objednaná na 11.20 hod. Mohu se tedy v 7 hod. ráno nasnídat nebo smím naposledy jíst večer před vyšetřením, když mám být nalačno? A jak mám pít? Četla jsem, že bych na CT ledvin měla být zavodněná a zde je jen malé množství tekutin. Jsem zvyklá ráno vypít nalačno hrnek vody, to mohu? A mám pít ještě průběžně v těch 4 hod. před vyšetřením? Děkuji moc za odpověď.
9. 12. 2018
Dobrý den,

pokud jdete na vyšetření v 11:20, tak se v 7 hodin normálně nasnídejte jak jste zvyklá a můžete pít i během dopoledne. Doporučení jsou trochu striktnější než je vždy nezbytné, což vyplývá z širokého spektra CT vyšetření. Naopak po vyšetření je vhodné přijímat více tekutin, aby došlo k rychlému vyloučení kontrastní látky, kterou obdržíte.

s pozdravem
dr. Jan Baxa

/0000000G/ Guten Tag, ich würde gerne bei Ihnen eine Brust MR machen. Ich komme aus Deutschland, wie viel würde es kosten? Mit freundlichen Grüßen
22. 11. 2018
Hallo, das ist definitiv möglich. Bei dieser Anforderung müssen Sie sich jedoch an die Abteilung für öffentliche Angelegenheiten unseres Krankenhauses wenden. Leider verfügt unser Krankenhaus nicht über eine Website in einer Fremdsprache. Daher würde ich Ihnen vielleicht empfehlen, eine offizielle Facebook-Seite auszuprobieren - https://www.facebook.com/fnplzen.cz/.

mit freundlichen grüßen
dr. Jan Baxa

/0000000H/ Dobry den, prosim o nasledujici informaci. Vcera 28.11.jsem absolvoval CT. V pondeli 10.12. zacina 37-denni radioterapie. Na tele mam nyni oznaceny zelenou barvou linie. Dnes rano jsem zjistil, ze jsou castecne rozmazane a jejich otisky i na mych rukou. Muj dotaz: mohu se jeste do prvniho tereminu radioterapie bezne sprchovat s tim, ze se oznaceni muze z povrchu kuze smyt? Bude toto oznaceni pred lecbou obnoveno? Dekuji, s pozdravem iap
29. 11. 2018
Dobrý den,
plánovací CT vám dělali pravděpodobně na Onkologické klinice na úseku radioterapie, s dotazem je potřeba se obrátit (zavolat) na jejich pracoviště, jelikož se jedná o jinou kliniku než je naše, Ale obecně platí, že instrukce ohledně postupu o označení by vám měly být sděleny během plánovacího vyšetření. Děkujeme za pochopení.

/0000000I/ Dobry den, je mozne pacienta pripravit na Mr, kdyz ma velky strach z uzavrenych prostoru? Treba pomoci leku? Dekuji
13. 11. 2018
Dobrý den,
je možné to zkusit, ale je nutné to domluvit se specialistou anesteziologem. Bohužel není v našich možnostech to zařídit.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000000J/ Dobrý den, v srpnu jsem k Vám objednaná na MR břicha.Bohuzel nesundam snubní prstynek, je to problém?Dekuji za informaci
16. 07. 2018
Dobrý den,
problém to být může, záleží na materiálu atd. Domluvte se přímo s MR pracovištěm na 377103489.

S pozdravem Tomáš Vendiš.

/0000000K/ Dobrý den, ošetřující lékař mi vypsal žádanku na CT vyšetření ledvin. Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem bych si mohl domluvit termín vyšetření na CT.Děkuji
3. 08. 2018
Dobrý den,
pokud máte žádanku na CT vyšetření a potřebujete se objednat, zavolejte na tel. číslo 377103482.

S pozdravem
Tomáš Vendiš.

/0000000L/ Dobrý den. Jsem v 21+3tt gravidity, z důvodu vykašlávání krve spojeneho s kašlem jsem musela podstoupit rtg plic. Následně mi byla provedena bronchoskopie. Pri rtg jsem měla clonu na břichu zepředu i ze zadu. Chci se zeptat, zda to plodu nemůže nějak ublížit? Byla jsem doktorem ujištěna, ze ta velikost záření, je v dnešní době malá tak, aby došlo k nějakému poškození. Přesto mam teď strach. Děkuji moc za dotaz.
11. 07. 2018
Dobrý den,
klasický snímek plic, při použití ochranných pomůcek, nemůže plod ohrozit. Nemusíte mít obavy. Každé rentgenové pracoviště by mělo mít svého radiologického fyzika, který by vám měl na vyžádání vypočítat případnou dávku na plod, dle expozičních parametrů podstoupeného vyšetření.

S pozdravem

Tomáš Vendiš.

/0000000M/ Dobrý den, je nutné před PRT vysazení Warfarinu?
3. 07. 2018
Dobrý den,
Riziko krvácení je při tomto zákroku velmi nízké, ale vysazení je určitě vhodné.
S pozdravem

Tomáš Vendiš.

stránka: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27 

The easiest way to translate this page, is by using Translate Button feature on bottom right of this web.