radiologieplzen.eu

informační portál Kliniky zobrazovacích metod

Chcete-li položit nový dotaz, klikněte zde.

Upozornění: poradna má pouze informativní charakter a v žádném případě nenahrazuje odborné vyšetření u lékaře ve zdravotnickém zařízení nebo ordinaci. Dotazy neprochází korekturou.

vyhledat výraz

stránka: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23 
/00000J/ Dobry den, rada bych se zeptala jak probiha vysetreni u lidi s klaustrofobii.Mam se objednat na porizeni snimku celisti. Dekuji za odpoved
12. 03. 2017
Dobrý den,
bohužel neexistuje žádný speciální režim vyšetření v případě klaustrofobie. Možností je provedení v "částečné" či celkové anestezii, ale k tomu je nutná domluva s lékařem anesteziologem.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000K/ Dobrý den, chtěla bych se zeptat,po odstranění nádoru z prsu mám jít na ozáření,ale až po 2měsících!Je to běžné,že tak dlouho se nic neděje?Děkuji moc za odpověď,
15. 02. 2017
Dobrý den,
bohužel nejsem schopen odpovědět, nejedná se o moji specializaci. Tuto otázku prosím směřujte na onkologa, osobně bych čekal, že by Vám měl vše co se týká léčby vysvětlit.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000L/ Dobrý den, provádí vaše oddělení vertebroplastiky obratlů páteře pod CT zobrazením?
3. 03. 2017
Dobrý den,
tento výkon se na našem oddělení neprovádí.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000M/ Dobrý den. Příští týden mám jít v úterý na scintigradické vyšetření příštipných tělísek. Užívám léky - Canocord, Indapamid a Letrox. Mám je užít ráno před vyšetřením? Dále se v informacích o vyšetření píše, že po vyšetření by se pacient měl vyhnout styku s dětmi - pracuji ve škole a lékařka, která mě na vyšetření posílá mě říkala, že po vyšetření mohu jít zpět do práce. Je tomu tedy tak? A ještě poslední dotaz - kde najdu toto pracoviště? Děkuji za odpověď.
21. 02. 2017
Dobrý den,
je tím myšlený blízký kontakt (do 1 metru). Vyšetření se provádí v pavilonu K v Lochotínském areálu FN.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000N/ jsem objednán na vyšetření prostaty magnetickou rezonancí, mám dvě kovové zubní korunky. Bude mi vyšetření provedeno?
20. 02. 2017
Dobrý den,
určitě bude.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000O/ Půjdu na vylučovací urografii.konttrastní látka musí být aplikovaná nebo ji lze nahradit?sestra měla alergickou reakci,pravděp.anafylaktický šok.mám obavy ze stejné dispozice.děkuji za odpověď.
16. 02. 2017
Dobrý den,
toto vyšetření nelze provést bez podání kontrastní látky.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000P/ Přeji dobrý den a rád bych věděl, zda může výsledek PETCT vyšetření ovlivnit to, že mám problém s ramenem a svaly kolem lopatky - bolestivost téměř měsíc. Praktický lékař mi řekl, že je to zřejmě od prochladnutí a dal analgetika.Zkusil jsem jít na masáže, ale bez efektu. Před vyšetřením se doporučuje svaly nenamáhat, nemůže se stát, že dojde k falešně pozitivnímu nálezu (metastázy)? Mám také obavu, že nevydržím mít celou dobu ruce za hlavou. Děkuji za odpověď.
1. 02. 2017
Dobrý den,
falešně pozitivního nálezu se bát nemusíte a pokud to nebude možné, tak není nezbytné mít ruce za hlavou během vyšetření.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000Q/ Dobrý den, muž byl začátkem ledna vyšetřen na vaší klinice. Na žádance od chirurga bylo uvedeno: Prosím o CT břicha se zaměřením na tlusté střevo. Muž před vyšetřením provedl přípravu střeva - stejnou jako před kolonoskopií.Nicméně bezprostředně před samotným CT mu již nebylo střevo roztaženo vzduchem, ani nebyla do střeva aplikována kontrastní látka. Mělo vyšetření smysl, s ohledem na důvod, pro který bylo indikováno (neúplná kolonoskopie) ? Pokud šlo jen o CT břicha se zaměřením na střevo, mělo smysl se předem vyprazdňovat? Děkuji.
25. 01. 2017
Dobrý den,
je možné, že ve Vašem případě došlo terminologickému nedorozumění. Vyšetření nazývané CT kolonografie je se provádí po vyprázdnění střeva a po tzv. "roztažení" tlustého střeva vzduchem. Název CT břicha se zaměřením na tlusté střevo se běžně nepoužívá a nemusel být před vyšetřením správně pochopen. Bohužel z mého pohledu nelze toto vyšetření považovat za optimální v této konkrétní indikaci.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000R/ Dobrý den. Vadí menstruace při celotělovém vyšetření PET/CT? Jde o dohledání možných metastáz po ca.štítné žlázy. Děkuji.
28. 01. 2017
Dobrý den,
menstruace není při PET/CT vyšetření problém.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000S/ Dobrý den, jsem k vám poprvé objednaná na PET/MR vyšetření trupu a mozku. Absolvovala jsem u vás již několik vyšetření PET/CT. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho bude v mém případě samotné vyšetření trvat a jestli mohu být při vyšetření oblečená stejně jako na PET/CT, tedy cokoliv bez kovových částí. Viděla jsem totiž v čekárně pacienty, kteří měli na sobě jen tenkou košilku a v té by mi byla určitě zima. Mám obavu, že bych se pak roztřásla zimou a nebyla bych schopná v klidu ležet při vyšetření. A ještě bych ráda věděla, jak silný je hluk při magnetické rezonanci a zda nehrozí postižení sluchu. Děkuji Vám předem za odpověď.
6. 01. 2017
Dobrý den,
celotělové PET/MR trvá jen o málo déle než PET/CT, nicméně v případě cíleného vyšetření mozku se prodlužuje o cca 30-40 minut. Při vyšetření je určitě nutné být vysvlečen (v jednorázovém plášti), teplota ve vyšetřovně je však optimální. Proti hluku dostanete sluchátka.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000T/ Dobrý den, v dubnu jsem u vás byla na magnetické rezonanci a chtěla bych se zeptat, zda by šlo po domluvě poslat obrázky na email. Ročník 1996, Děkuji za odpověď.
31. 12. 2016
Dobrý den,
zaslání obrazové dokumentace emailem bohužel není možné (z technických a bezpečnostních důvodů). Obrazovou dokumentaci lze získat na CD a nebo zaslat do informačního systému nemocnic či ambulancí (systém ePACS či Redimed).

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000U/ Byla jsem na ct kolonografii pro divertikulozu ale nebyla mi podána kontrastní látka, uvedla jsem totiž že trpím na arytmie. Teď si to vyčítám, chirurg říkal, že při tomto vyšetření uvidí i ostatní orgány v břiše a já se bojím, že bez kontrastu tam bude vidět jen střevo. Je moje obává na místě? Moc děkuji za odpověď
12. 12. 2016
Dobrý den,
v první řadě, arytmie není překážkou pro podání kontrastní látky při CT vyšetření. I v případě nepodání kontrastní látky jsou při CT kolografii přehledné ostatní orgány, nicméně přínos pro jejich posouzení je bez této látky menší.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000V/ Dobrý den, jsem neurologem odeslána na MR krční a hrudní páteře. Včera mi ale dodatečně rehabilitační lékařka zjistila zablokovaný AC kloub. Chci se zeptat, zda na MR krční páteře tento kloub bude vidět, či nikoliv. Nebo budu muset podstupovat ještě jiná vyšetření. Děkuji za odpověď.
3. 12. 2016
Dobrý den,
tento kloub na MR vyšetření C páteře "vidět" nebude. V případě nutnosti myslím, že by mělo postačit provedení RTG vyšetření.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000W/ Dobrý den, ráda bych věděla, proč je u MR vyšetření vyžadováno vyndání kontaktních čoček. Nenapadá mě nic, proč by měli vadit.
27. 11. 2016
Dobrý den,
osobně o nutnosti vyndání kontaktních čoček při MR vyšetření nic nevím.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000X/ Dobrý den, chtěl bych se, prosím, zeptat, jestli není problém s vyšetřením MR - LS páteř, pokud mi po operaci před 23 lety zůstaly na obou stranách čelisti drátky. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem DH
14. 11. 2016
Dobrý den,
problém to není.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000Y/ Dobrý den, otec (59 let) podstoupil preventivní kolonoskopii(ca prostaty a MM v rodině), vyšetření zdařeno jen do lienálního ohbí z důvodu bolestivosti, proto objednána CT kolonografie. Nebylo by vhodnější pokusit se nejprve o kolonoskopii v analgosedaci? Jaká je radiační zátěž a kvalita zobrazení břišních orgánů při CT kolonografii ve srovnání s klasickým CT břicha? Jinými slovy, pokud podstoupí CT kolonografii, bude mít alespoň "shlédnuty" i další orgány? Díky za váš názor.
25. 11. 2016
Dobrý den,
CT kolonografie je vhodnou alternativou při nemožnosti provedení kompletní endoskopie a o její indikaci rozhoduje gastroenterolog. Radiační zátěž je srovnatelná s běžným vyšetřením břicha a hodnocení orgánů je její nedílnou součástí.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/00000Z/ Dobrý den, před operací mám absolvovat scintigrafii, musím se objednávat? Pokud ano jak dlouhé jsou prosím čekací lhůty a kde se pracoviště ve FN nachází. Děkuji
22. 11. 2016
Dobrý den,
objednávky scintigrafie na tel. čísle 377104590.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000A/ Dobrý den,chci se zeptat,zdali na vyšetření magnetické rezonance se mohu objednat bez doporučení,popřípadě si toto vyšetření uhradit.Děkuji.
20. 11. 2016
Dobrý den,
možné to je. Obraťte se na Oddělení komunikace s veřejností FN Plzeň.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000B/ Dobrý den,mám dotaz vadí tloušťka?Mám 150kilo a v Sokolově se do MR nevejdu.Dík za odpověď.
8. 11. 2016
Dobrý den,
tloušťka není problém, nosnost vyšetřovacích stolů je dostatečná, ale problém je s průměrem a proto je MR vyšetření u výrazně obézních osob někdy nerealizovatelné. Záleží také na oblasti těla, která se vyšetřuje a musí být tedy uprostřed tzv. tunelu.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000C/ MR -páteře Maminka je po ablaci prsu (Ca), 3 TEP ( 2 kyčle + koleno ), ma zubní implantát, v r. 1977 úraz se sesroubovanim stehenní kosti a následném vyjmutí kovu (snad všeho). Neni pro ni MR nebezpečná? Pakliže ne,je možné vyšetření bez kontrastní látky gadolinium? Vzhledem k tomu ze se o něm v posledních měsících diskutuje jako o jedovaté látce k funkci ledvin atd. ? Dekuji
8. 11. 2016
Dobrý den,
MR pro Vaši maminku nebezpečná není a pokud nemá již výrazně zhoršenou funkci ledvin, tak ani podání Gd kontrastní látky.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

stránka: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23 

The easiest way to translate this page, is by using Translate Button feature on bottom right of this web.