radiologieplzen.eu

informační portál Kliniky zobrazovacích metod

Chcete-li položit nový dotaz, klikněte zde.

Upozornění: poradna má pouze informativní charakter a v žádném případě nenahrazuje odborné vyšetření u lékaře ve zdravotnickém zařízení nebo ordinaci. Dotazy neprochází korekturou.

vyhledat výraz

stránka: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26 
/0000000J/ Dobrý den, v srpnu jsem k Vám objednaná na MR břicha.Bohuzel nesundam snubní prstynek, je to problém?Dekuji za informaci
16. 07. 2018
Dobrý den,
problém to být může, záleží na materiálu atd. Domluvte se přímo s MR pracovištěm na 377103489.

S pozdravem Tomáš Vendiš.

/0000000K/ Dobrý den, ošetřující lékař mi vypsal žádanku na CT vyšetření ledvin. Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem bych si mohl domluvit termín vyšetření na CT.Děkuji
3. 08. 2018
Dobrý den,
pokud máte žádanku na CT vyšetření a potřebujete se objednat, zavolejte na tel. číslo 377103482.

S pozdravem
Tomáš Vendiš.

/0000000L/ Dobrý den. Jsem v 21+3tt gravidity, z důvodu vykašlávání krve spojeneho s kašlem jsem musela podstoupit rtg plic. Následně mi byla provedena bronchoskopie. Pri rtg jsem měla clonu na břichu zepředu i ze zadu. Chci se zeptat, zda to plodu nemůže nějak ublížit? Byla jsem doktorem ujištěna, ze ta velikost záření, je v dnešní době malá tak, aby došlo k nějakému poškození. Přesto mam teď strach. Děkuji moc za dotaz.
11. 07. 2018
Dobrý den,
klasický snímek plic, při použití ochranných pomůcek, nemůže plod ohrozit. Nemusíte mít obavy. Každé rentgenové pracoviště by mělo mít svého radiologického fyzika, který by vám měl na vyžádání vypočítat případnou dávku na plod, dle expozičních parametrů podstoupeného vyšetření.

S pozdravem

Tomáš Vendiš.

/0000000M/ Dobrý den, je nutné před PRT vysazení Warfarinu?
3. 07. 2018
Dobrý den,
Riziko krvácení je při tomto zákroku velmi nízké, ale vysazení je určitě vhodné.
S pozdravem

Tomáš Vendiš.

/0000000N/ Dobrý den. Čeká mě u vás MR hypofýzy. Budu v tomto případě v tunelu celým tělem, nebo pouze částí (hlavou)? Dáváte pacientům něco proti hluku (sluchátka)? Děkuji za odpovědi.
4. 07. 2018
Dobrý den, v centru tunelu je vždy vyšetřovaná oblast, tedy hlava. Při vyšetření hlavy si můžete požádat o sluchátka s hudbou nebo o špunty do uší.

S pozdravem

Tomáš Vendiš.

/0000000O/ Dobrý večer, zítra v 10 hodin jdu na ct kolonografie tlustého střeva. Mám v popisu napsáno důležité 6 hodin lačnit. Znamená to, že nesmím 6 hod. pít? Chtěla jsem si zítra ve 4 ráno vzít picopep a na to vypít 2l vody.
25. 06. 2018
Dobrý den,
lačnění se týká jídla. Pít samozřejmě můžete. Jen u přípravku Picoprep se u druhé dávky doporučuje zapít cca 750 - 1000 ml vody. Myslím že 2 litry jsou až moc. Samozřejmě i následně můžete pít.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000000P/ Dobrý den. Mám být vyšetřen MR (MR mozku). Vadí ekologové zubní korunky ? Děkuji
23. 06. 2018
Dobrý den,

nevadí.
s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000000Q/ Dobrý den, můj otec je po operaci roztříštěného 12 obratle. Potřebovala bych ji objednat na magnetické vyšetření,než půjde zní u na kontrolu do spondilichirurgicke poradny. Zadanou má od pana doktora vypsanou,ale z důvodu nedostatečné kapacity v nemocnici v Praze v Motole,musí se vyšetření udělat jinde. Prosím poraďte mi jak se objednat. Kam zavolat. Děkuji a jsem s pozdravem
21. 06. 2018
Dobrý den,
telefonní čísla pro objednávky na MR jsou 377103489 nebo 377105489.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000000R/ Dobrý den, v úterý 26.6. jdu do Klatov na magnetickou rezonanci mozku. Mám na zubech zespodu podlepený krátký drát, po rovnátkách, drží to zuby pohromadě. Nevím zda toho není kontraindikací. Bylo mi řečeno, že ne, že to lidi mívají, já si však nejsem jistá. Děkuji. 2, Je možné, aby silné magnetické pole zvýšilo bilaterální tinnitus? Bojím se, aby se mi po vyšetření nezhoršil, již tak je velmi omezující a hlasitá. Děkuji.
21. 06. 2018
Dobrý den,
drátek by ničemu vadit neměl. Pacienti s tinnitem se běžně na MR vyšetřují takže předpokládám, že nějaké riziko příliš nehrozí.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000000S/Dobrý den, bohužel v Motole při každé koxitidě dělají rentgen pánve v akutní fázi, po 6 týdnech a po půl roce. Vždy se ptám lékaře, zda je to nutné a vždy vyžadují rentgen, s tím, že dávky záření jsou malé. Je mu 10. Jednou mel rtg mimo Motol, jinak kryti v Motole dávaji. Jak moc to kryti chrani? Myslíte, že by z toho mohl mít nějaké následky? CT mozku jsem měla nejdřív normální a pak s kontrastní látkou během jednoho vyšetření. Jak vysoká mohla být dávka? Bylo to před deseti lety a jiz to nejde zjistit. Cetla jsem, ze při angiografii, jsou dávky vysoké až 100 mGy. A nad tuto dávku mohou vznikat již poškození? Měla jsem bohužel rentgeny kolen asi 10x, 5x cele patere, 5x panev, 1x bricho s kontrastem, 1x vejcovod, 1x zapesti a několikrát rtg zubů. je mi 40. Hrozi z toho riziko? Děkuji.
20. 06. 2018
Dobrý den,
krytí chrání určitě, takže žádné následky bych neočekával. U Vás je to ještě jednodušší, určitě žádné následky z CT mozku ani rentgenů mít nebudete. Jinak angiografie je něco jiného než CT s kontrastní látkou.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000000T/ Dobry den, jeste jednou se vracim k dotazu embolizace ledviny. Jedna se o angiomyolipom 8 x 5 x 6 cm. Mate asi pravdu ze sono bricha CRTG neni vhodna metoda k mereni velikosti tumoru, mel s tim problem i radiolog, ktery mi sam rekl ze nemuze urcit zacatek a konec tumoru. Chtela jsem se jeste zeptat, zda se snizi riziko ruptury embolizaci, i kdyby zustal nador stejne veliky? Dekuji za odpoved.
20. 06. 2018
Dobrý den,
tak vzhledem k benignímu typu nádoru je to trochu jiná situace. Ale stejně bych neočekával zásadní zmenšení tumor (zkušenosti ale nemám) a rozhodně jej nelze spolehlivě posoudit pomocí USG. Na druhou stranu riziko ruptury by se určitě mělo snížit.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000000U/ Dobrý den pane doktore,chci se zeptat zda mohu jít na MR páteře když mi zůstala po sternotomii svorka v hrudní kosti.Mám plastiku Mi chlopně a Bypass.Od operace je to 10 let. Děkuji za odpověď Marcela Ludvová
13. 06. 2018
Dobrý den,
MR vyšetření Vaší páteře nic nebrání.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000000V/ Dobrý den, syn trpí na opakované koxitidy a pořád mu dělají rtg kyčlí, již 10 x a ještě jsou v plánu další dva kontrolní rentgeny. Nemůže ho to poškodit např. plodnost nebo způsobit rakovinu? Dále jsem se chtěla zeptat ohledně CT mozku, které jsem měla já, ale i s kontrastní látkou. Jak moc je vysoká dávka s tou kontrastní látkou? Může to mít nějaké následky? Četla jsem, že dávky jsou vysoké. Kromě toho jsem měla ještě hodně rentgenů kolen a páteře. Děkuji.
18. 06. 2018
Dobrý den,
podání kontrastní látky nemá na dávku záření žádný vliv. Na druhou stranu provádění kontrolních RTG pánve je třeba vždy velmi pečlivě zvažovat a při diagnoze "koxitis" se co nejvíce snažit používat USG, které je navíc v akutní fázi onemocnění mnohem přínosnější. Pro ochranu pohlavních orgánů je zároveň nutné použít ochranou clonu (tzv. "vykrytí), která se přikládá na pohlavní orgány.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000000W/ Dobry den, jsem dva mesice po embolizaci ledviny. Kontrolni sono neukazalo ani zmenseni ani zvetseni tumoru. Velikost je stejna jako pred embolizaci. Chtela jsem se zeptat jestli je jeste moznost ze se tumor zmensi, kdyz nyni nevykazuje znamky zmenseni?
19. 06. 2018
Dobrý den,
je velmi těžké odpovědět takto obecně. Ale z mé zkušenosti USG není metoda vhodná k přesnému posouzení velikosti takovýchto nádorů, druhá věc je, že interval 2 měsíce není příliš dlouhý a cílem embolizace je zejména omezit další růst nádorů.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000000X/ Dobrý den, ošetřující lékař mi chce vystavit žádanku na MRI ramene. Jsem po totální endoprotéze kolene v r.2016,s dg. aloplastica gen. dx TEP Nex gen F F dámská T 3x9mm, valgus úhel 7 st. CTA 3 st. m.o.varus 7 st.Prosím o sdělení, zda je možno MRI pravého ramene provest. Děkuji za odpověď.
22. 05. 2018
Dobrý den,

Vašemu vyšetření nic nebrání.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000000Y/ Dobrý den , mám dotaz . Jsem v 7.00 hod. objednaná na CT vyšetření břicha a malé pánve . Kdy mám vypít 1,5 vody ? Až mi tam dají kontrasní pití ?
8. 03. 2018
Dobrý den,
na Vaši otázku není možné odpovědět jednoznačně, každé pracoviště může mít odlišný přístup. Nicméně 1,5 litru určitě doma nepijte, pravděpodobně k tomu budete vyzvána až po příchodu na oddělení.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/0000000Z/ Dobrý den, mám jít na MR pánve v období, kdy budu mít zřejmě menstruaci. Bude to vadit při vyšetření? Mohu mít během vyšetření vložku? Děkuji
26. 04. 2018
Dobrý den,
sice je to trochu závislé na důvodu vyšetření, ale přesto bych doporučil přeobjednání, pokud je to tedy možné.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/000000A/ MG - kolene, poloha tela, při zajizdeni do pristroje, jdou napred DK?
16. 04. 2018
Dobrý den,
většinou dolní končetiny.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/000000B/ Dobrý den, Nedávno jsem byl účastníkem jedné studie, během které jsem podstoupil také vyšetření na MRI. Během jedné sekvence, myslím si, že to nastalo, když byla MRI v úrovni očí, jsem cítil v očích strašný tlak. Dostal jsem také snímky na CD a na nich je vidět, že z bočního pohledu je před očima jakési "zrnění". Popsal bych to jako asi 6 zrnitých čárek ve stejné vzdálenosti od sebe, stejného tvaru jako přední strana čočky oka. V žádné jiné oblasti nic takového není. Nedokážu si vysvětlit čím by to mohlo být. O ničem kovovém co bych měl v těle, zvlášť v oblasti očí nevím... Předem děkuji za odpověď.
3. 03. 2018
Dobrý den,
Vámi uváděné zrnění jsou nejspíše obrazové artefakty způsobené odlišnou strukturou (náplní) očního bulbu a dalších rozhraní.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

/000000C/ Dobrý den, za jak dlouho po aplikaci radioizotopu s kontrastní látkou lze otěhotnět? Je nutný nějaký časový odstup? Látka byla aplikovaná na zaměření při operaci fibroadenomu v prsu.Jak dlouho zůstává látka v těle a do kdy může být nebezpečná pro plod? Otěhotněla jsem asi za 3-4 týdny po aplikaci. V době aplikace jsem těhotná nebyla.Děkuji za opověď.
5. 03. 2018
Dobrý den,
radioaktivní látka se obecně z těla vyloučí během jednoho dne, navíc u vás ani nebyla podána nitrožilně, Nemusíte mít absolutně žádné obavy.

s pozdravem
MUDr. Jan Baxa

stránka: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26 

The easiest way to translate this page, is by using Translate Button feature on bottom right of this web.